Spring til indhold

Glæden ved lydbøger

  De sidste par år har jeg nydt at “lytte” mig gennem en masse bøger. Jeg elsker at læse bøger og er altid på jagt efter nye titler, som jeg kan kaste mig over. Glæden ved læsning har dog ikke altid været som i dag, da jeg gennem tiden har ændret læsestrategier på grund af forskellige forandringer. Det har taget lang tid at lære mig selv at læse lydbøger. Jeg syntes var svært at bevare fokus på oplæseren, som ikke læste teksten ligesom jeg ville. Jeg fandt hurtigt irriterende lyde i oplæserens stemme og herudover var oplæseren enten for langsom eller hurtig. 

  Fra papirbog til e-bog

  Jeg havde en længere periode, hvor det eneste jeg fik ud af at læse, var at falde i søvn. Det tog en evighed at blive færdig med bøger og gennem læsningen var det svært at bevare læseglæden, når jeg så ofte var nødsaget til at læse det samme igen og igen fordi bogen var klappet sammen under søvnen. Herudover var det forstyrrende for min mand, at jeg aldrig fik slukket lyset.  

  Jeg investerede i en Kindle Paperwhite, som er en e-bogslæser med indbygget baggrundslys. Med min Kindle kunne jeg læse i både mørke på grund af baggrundlyset og samtidig ikke frygte det blå lys som telefoner og tablets udsender. Herudover kunne jeg læse i skarpt solskin uden at opleve genskær. Samtidig med købet af min Kindle bestilte jeg et månedsabonnement hos riidr, hvor man fik 8 bøger for 39 kr. Disse bøger varierede mellem krimier og bøger fra serien Tænkepauser. Gennem tiden blev riidr opkøbt af Politikenbooks, som senere blev opkøbt af Saxo.dk, der valgte at afslutte abonnementet og jeg modtog ikke længere bøger månedligt. Nu skulle jeg til at betale for bøgerne enkeltvis, da en Kindle ikke kan læse bøger fra mofibo eller e-reolen. 

  Fra e-bog til lydbog

  I og med bøgerne ofte var dele af serier og samtidig ikke første del af disse serier gik jeg kold i læsningen. Jeg havde længere perioder, hvor jeg gik igang med den ene bog efter den anden uden at afslutte dem på grund af manglende motivation for at fortsætte læsningen. Samtidig opstod min læsetræthed igen og læsning gjorde at jeg faldt i søvn. 

  Jeg var blevet anbefalet at læse Jojo Moyes’ “Mig før dig” og var så optaget af læsningen, men skulle samtidig klare forskellige praktiske gøremål derhjemme. Derfor fandt jeg bogen på e-reolen og lyttede til den mens jeg havde hænderne fri til at arbejde. Jeg gik tudende og pudsede vinduer en efterårsdag, mens jeg lyttede til slutningen af bogen.

  Herefter var jeg fanget af lydbøgernes mange muligheder, da jeg nu både kunne læse samtidig med at jeg hæklede, kørte bil, lavede mad og meget mere. E-reolen havde ikke mange titler, så jeg købte et mofibo-abonnement. Men samtidig med at de satte prisen op – oplevede jeg oftere og oftere at de ikke havde de nyeste titler. Derfor forsøgte jeg med politikenbooks, som sidenhen er blevet opkøbt af saxo, som har udviklet et premium abonnement, hvor man både får en stor mængde e- og lydbøger til ubegrænset læsning og mulighed for at købe bøger til en billigere pris. Jeg er virkelig glad for mit abonnement ved saxo, da jeg indtil nu har kunnet finde alle titler jeg søgte efter. 

  Læseglæde

  I dag har jeg altid mine trådløse høretelefoner fra urbanears på mig, så jeg kan høre videre på mine bøger. Jeg bruger siden Goodreads til at skabe et overblik over bøger jeg læser, har læst og vil læse. Siden rummer mange forskellige features, hvor læsekonkurrencer, sociale platforme kan nævnes. En anden sjov funktion er, at man kan følge forskellige forfattere, hvormed man kan se deres boglister, men samtidig deres seneste opslag om deres egen litteratur. Herudover har jeg oprettet forskellige “hylder” alt efter i hvilken sammenhæng, jeg har læst bogen. Her har jeg oprettet en hylde til højtlæsning, en hylde til undervisning og en hylde til bøger om vigtige emner.    

  Nedenfor ses et overblik over mine læste bøger sorteret efter seneste læste. Denne funktion giver et fantastisk overblik over læseprocessen – ligesom hvis bøgerne stod på bogreolen hjemme i stuen. 

  Zenobia
  En velbevaret hemmelighed
  Faderens synder
  Hvor der er vilje
  The Blink of an Eye: What Dying Taught Me About Living
  Stadig mig
  Ternet Ninja 2
  Kvinden de meldte savnet
  Dødesporet
  De Glemte Piger
  Aldrig mere fri
  Kun et liv
  Kald mig Prinsesse
  Dødsenglen
  Hævnens gudinde
  Grønt støv
  Bedemandens datter
  Den tredje søster
  Ilkas arv
  Mørkeland


  Cecilie Luxhøj's favorite books »

  Leave a Reply